TALİHİN SEYRİ TARİHİN AKIŞI GİBİDİR / Furkan EREN

Beşerin bazıları lider doğar suyun akışını değiştirir, bazıları ise liderlerin yönünü değiştirdiği suyun akışına uyarlar.

Türk İslam Coğrafyası, büyük hayallere, büyük hedeflere okyanuslara ulaşmak için dağ gibi liderlerin yön verdiği çağlayan bir nehirdir. Önüne geçecek her engeli aşacak güçtedir. Bizim nehirlerimizin çağladığı topraklarda, mazlumun gözyaşı dinecek, zalimin zulmü bitecek, özgür ruhlu, inançlı insanlar önder olacak. İşte büyük hayalimiz budur.

Tarih bir akarsuya benzer. Çağların arasından süzülüp gelen bir akarsuya... Bazen kıvrılan, bazen dosdoğru ilerleyen bir akarsu gibidir insanoğlunun tarihi; bazen coşar, bazen çağlar, bazen sükûn içinde seyreder; bazen de durur.

Yeryüzünde ovalardan, yaylalardan, vadilerden akıp gelen bir akarsuyun akışını ne değiştirir? Ona yön veren, istikamet veren şey nedir?

Bir akarsuyun yönünü ve hızını denizlere, okyanuslara ulaşma arzusu belirler.

Ne kadar tutkuyla, arzuyla okyanuslara ulaşmak istiyorsa bir akarsu, o kadar hızlı akar, o kadar coşkuyla çağlar. Bazen şelale olur uçurumlardan iner aşağı, bazen sel olur taşı, toprağı katar önüne, sürükler götürür; toprağı aşındırır tepeleri eritir, ağaçları söker ta kökünden. Sonunda uzun yollardan, diyarlardan, dağlardan geçip denizlere, okyanuslara kavuşur; deryada sonsuzluğa karışır, hayalini hedefini gerçekleştirir.

Irmaklar bazı zamanlar hedeflerini şaşırır, okyanus diye göle dökülür. Denizlere giden yol zannedip yanlış yere döner vadilerde, ovalarda, çöllerde kuruyup gider. Doğduğu günden beri en büyük hayali hedefi olan okyanusla buluşma isteği buhar olup havaya karışır.

Bu nehirlerin, bu coşkun suların akışını, yönünü değiştiren güç nedir? Büyük bir tutkuyla akıp giden suyun akışını ne değiştirebilir?

Derler ki suyun akşını ancak sert kayalardan oluşan dağlar döndürebilir.

Bir dağ sert, kaya gibi, çelik gibi, demir gibi bir gövdeye sahip değilse o suyun akışını değiştiremez. O dağ yumuşak topraktan oluşmuşsa suyun şiddeti toprağı söküp alır, koca dağ zannedilen şey eriyip gider bir anda. O nedenle suyun akışını ancak kaya gibi sert dağlar değiştirir, o suya gideceği yönü gösterir, okyanusa ulaşmasını sağlar.

Tarih nehrinin akşını değiştiren üstatlar vardır. Onlar çelik gibi iradeye, kaya gibi inanca, demir gibi güçlü fikirlere sahiptir. Çağlamış, coşmuş nehirler, o insanların dağ gibi sağlam gövdelerine çarpar ve gördüğü direnç karşısında yönlerini değiştirirler. Bu insanların güçleri Allah vergisidir. Bu insanlar liderdir, öncüdür, kılavuzdur, rehberdir.

Akarsuyun akşını ancak lider doğanlar değiştirir. Lider doğar ve lider ölürler.

Tarih nehrinin akşını değiştiren beşer sayısı çok azdır. Onların çelik gibi iradeleri, engin ufukları, geniş yürekleri, kaya gibi inançları sayesinde ülkelerin, milletlerin kaderleri, yönleri, istikametleri değişir.

Onlar suyun akışını değiştirip okyanuslara kavuşmalarını sağlarlar. Suyun şiddeti ne kadar fazla olursa olsun dağın kaya gövdesinden bir şey sökemez, alamaz sadece, yön değiştirir.

Bir ülkede sürekli lider doğmaz, sürekli lider çıkmaz. Ne zaman nehir yolunu kaybetse ne zaman okyanusa ulaşma hayalini yitirse karşılarına dağ gibi bir lider çıkar, akarsuyun akışını değiştirir ve yeniden büyük hayallere, büyük okyanuslara yönlendirir.

Bizim geçmişimiz tarihimiz akarsuyun akşını değiştiren liderlerle doludur. Onlar, dağ gibi dik durup tarihin akşına yön verdiler. Çağ açıp, çağ kapattılar. Bu coğrafyada adı binlerce yıl yaşayacak nam ve abide bıraktılar.

Akarsuyun akışı tarihin seyri ve akışı gibidir.

Beşerin bazıları lider doğar suyun akışını değiştirir, bazıları ise liderlerin yönünü değiştirdiği suyun akşına uyarlar.

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder