M. Raşit Küçükkürtül’ün Muharrem Cezbe Müstearıyla Neşrettiği ‘’OSMANLI TOKADI NASIL ATILIR’’ Adlı Eserine Dair / Fazlı BAYRAM

 ‘’Bıyığı yenice terlemiş toraşan delikanlılar, kuru kuruya hamâset yaparsanız, gönül incitir ve de pot kırıp çam devirirsiniz. …Be hey tembeller, insafa gelin, memleketin kütüphaneleri sizi bekleyor. Bırakın nevzuhur ‘’cafe’’lerde laf tokuşturmayı. Devletten, şundan bundan himmet beklemeyi terk edip milletiçün ilim ve irfan tarikini tutun. Yudumladığınız çayı, kütüphane ve cami etrafındaki çayhanelerde kıraat ettiğiniz eserlerin bahsiyle tatlandırın. … ‘’nasihatlarla dolu şahbaz ve didaktik bir zekanın ürünü olan eser, Mostar Yayınlarından çıkmış.

M. Raşit Küçükkürtül’ün kendi kişiliğinden, kimliğinden ve şahsiyyetinden soyutlanarak Muharrem Cezbe oluşundaki, iki yüz yıllık bir macera üzre, okuyucuyla birlikte yolculuk yapmadaki ustalık Maşallah dedirtiyor. Muhayyile de beslenip, ilim ve irfan ile şekillendirilerek, ironik ve tatlı bir üslupla ortaya konulan eser, çok mühim bazı meselelerimize mizahi bir yaklaşımla mercek tutuyor. Okuyucuyu, zaman zaman kulağının dibine attığı fiskeyle ayıltırken, zaman zaman da hak edenlere şaklattığı Osmanlı Tokadıyla, okuyucunun yüreğini soğutuyor.

Şizofrenlikle soyutlanma arasındaki inceliği iyi bilen muharrir, meseleleri karikatürize etmedeki ustalığıyla da bambaşka bir eser ortaya koymuş. Yaklaşık iki yüz yaşındaki bir bilgenin tecrübesi eserin her satırına yayılmış. Üstad Muharrem Cezbenin davranışlarındaki ve konuşmalarındaki Osmanlılığı kelime kelime terennüm ediyorsunuz. Hele de ‘’Muhterem Kâri’’ hitabı size beş bin yıllık bir geleneğin evladı olduğunuzu ve bunun sorumluluğunda ve şuurunda yaşamanız gerektiğini bir Osmanlı Tokadı şefkatiyle hatırlatıyor. Bu arada resmî ideolojinin tarih diye dayadığı bazı vakıaların gerçek yüzüne küçük kapılar aralayan eserde, edebiyatımızdan bazı simaların denîliklerini de apaçık görüyorsunuz.

Kâdim Türkçenin gücü, meselelere ironik bakıştaki ustalık, olayları karikatürize edebilme yeteneği, kulağa küpe nasihatler, deyim ve tamlamaların yerli yerinde kullanılmasındaki ustalık, bazı milli problemlerimize çözüm önerileri, Müslüman Türk Kimliğimizi hatırlatma, uzun bir tarih aralığında okuyucuyu seyahat ettirme, eserin bazı özelliklerinden.

Zaman zaman ideolojik yaklaşımlara tesadüf etsek de eser, okuyucuya ilkeli ve şahsiyetli bir hayat yaşamayı teklif ve tavsiye ediyor.

Geç kalmadan bu eserle halleşin efendiler. Her yaş ve seviyenin istifade edeceği bir eser. Evet Osmanlı Tokadı böyle de atılır.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder