KAHRAMANMARAŞ KİTAP VE KÜLTÜR FUARI'NDAN NOTLAR/Ferhat AĞCA

Kahramanmaraş’ta birincisi düzenlenen “Kitap ve Kültür Fuarı” kitapseverleri kitaplarla buluşturmakla kalmayıp bir kültür dayanışmasına da sebep oldu. Şehir dışından gelen yazarlarla söyleşiler yapıldı, söyleşi yapmak isteyen sivil toplum kuruluşları yazarlarla sözleşti. “Şiirin Başkenti” gibi iddialı bir slogana sahip olan organizasyonun Edipler Diyarı Maraş’ta; 2014 yılının sonunda, birincisinin yapılması biraz ironik olsa da ilk olmasına rağmen gayet iyiydi.
Fuarda İslamî yayınları olan yayınevlerinin çoğunlukta olması dikkat çekiyordu. Nasıl çekmesin! Fon müzikleri ve duyuru seslerine rağmen Kur’an-ı Kerim ‘fon’unda gezdik fuarı günlerce, Kur’an okuyan kitap ‘satan’ yayınevleri cihazlara yüksek sesle Kur’an okutuyor, çalışanları stantlarda güle oynaya otururken, Kur’an-ı dinleme farzını unutmuş, gelen geçenin günaha girmesine vesile oluyordu. İnşallah bunun farkına varırlar.

ALİ HOCAM SEMERKAND STANDINDA
Ali YURTGEZEN hocam Semerkand yayınlarından çıkan “Hacegân Sultanları” kitabı ile Semerkand standındaydı. Hocam hakkında konuşmaktan ve yazmaktan edep ederim ancak dikkatimizi çeken bir olayı da anlatmadan geçemem. Semerkand standının hemen yanında, önünde uzun kuyruklar oluşan  Nuri Pakdil dururken bir TRT Haber muhabiri Ali hocamla röportaj yapmak için geldi ve gündemdeki Osmanlı Türkçesi ile alakalı sorular sordu.

FİKİR TEKNESİNDE BİR DOĞU BEY’İ
Konuşurken ve yazarken gösterdiği edebe dahî edep eden büyüğüme edeble…
Değerli büyüğüm Ahmet Doğan İLBEY’ in “Fikir Teknesi” yayınlarından çıkan ;”Millet Üstüne Düşünceler” , “Bir Hüzünkârın Ömür Defteri” , “Dil Kapısında Yazılanlar” , Müslüman
Doğulu’nun Derûnu” , “ Aldatan Cumhuriyet”,” Kemalist Cumhuriyetin Zulümleri” , “Cumhuriyetin Karanlık Yılları” adlı kitapları çıktı ki yüz yıldır önümüze örülen karanlık surda gedik açacak cinsten. Kitaplar muhteva bakımından değerli büyüğümün  “Habervaktim.com” sitesinde ki yazılarından derleme.  Yayınevi sahibi Haki Demir beyin yoğun emek ve çabalarıyla derlenmiş ki emeklerinden dolayı bize teşekkür etmek düşer.
Fuar süresi boyunca kulak rahatsızlığına rağmen hemen hemen her gün Haki Bey’e söz verdiği için fuar alanına gelmeye çalışan ağabeyimin kitap imzalaması var ki ders niteliğinde. Diğer yazarlar burnu havada ve göğsünü gere gere kitap imzalarken Ahmet abi “edeb ederim efendim” diyerek kitabı imzalayacak köşe bucak arıyordu. Çünkü insanların içinde kitap imzalamak “bak ben kitap yazdım okurlarıma imzalıyorum” demek gibiydi ve bu da tabiatına aykırıydı. Böylelikle; bize, türkü dinlemeyi, bir mecliste oturmayı, konuşmayı, dinlemeyi öğreten ağabeyim bir şeyi daha yaşayarak öğretti.

ŞAİR-İ ÂZAM İLE TANIŞMA...
Ahmet Doğan İLBEY ağabeyimin “benim şair-i âzamım” diye bahsettiği Prof. Dr. Mehmet NARLI hocamla tanışma ve sohbet etme şerefine nail oldum. Akçağ yayınlarından çıkan; “Edebiyat ve Delilik”,”Dil Kapısı” ve “Roman Ne Anlatır” isimli kitaplarını alıp imzalatmak nasip oldu.

ÇOCUK EDEBİYATINDA ÇIĞIR AÇAN ADAM…
“Sevimli Kelimeler Ülkesi”, “Anne Babanızı Nasıl Eğitirsiniz?” gibi sıra dışı üslubuyla dikkat çeken kitapların yazarı kıymetli abim Bülent ATA ile dolu dolu bir gün geçirdim. Bülent abi aslında Mostar Gençlik Güz Söyleşileri kapsamında “Bir Üniversite Kazanmak mı Kendimizi Kazanmak mı?” İsimli söyleşiyi yapmak üzere gelmişti ama gelişi kitap fuarının olduğu tarihe tevafuk etmesi nedeniyle Semerkand standında bir imza günü düzenlendi.

RAŞİT ABİM KİTAP İMZALIYOR…
Bana ve birkaç arkadaşıma okuma koçluğu yapan sohbetine doyum olmayan kıymetli abim Mehmet Raşit KÜÇÜKKÜRTÜL  geçen yıl Mostar yayınlarından çıkan “Kubbelerin Gölgesinde İslam Şehirleri” adlı kitabını imzalamak üzere Semerkand yayınları standındaydı. İlk fuar deneyimi yaşadığı için biraz heyecanlı gibiydi, tabi Ali YURTGEZEN hocamın Ahmet abinin ve Hasan EJDERHA abinin Bahaettin KARAKOÇ’u yanına getirmeleri ve kitabı imzalamazsan almayız demeleri daha da çok heyecanlandırdı. 18 Aralık Perşembe akşamı askere yolcu ettik kendisini, sakalı ile askerlik yapma umuduyla tıraş olmamıştı, önce normal karşıladık duygu karmaşası içerisinde olduğunu düşünerek, sonra ısrarla dua istedi ve bıyığıyla askerlik yapan bir mollanın menkıbesini anlatmasıyla durumun ciddiyetini anladık. Oysa ilk defa sakalsız görecek, kahkahalar atacaktık. Bizi endişelendiren şey ise bu konudaki kararlılığı oldu. Şimdi hangi komutanla ve tıraş makinesiyle mücadele veriyordur bilmem. Umarım askeri ceza evine değil de askeri birliğe göndeririz mektuplarımızı…

FUARDA CEYLANLA OTURUP AĞLAYAMADIK…

SAGE yayıncılıktan çıkan “Marallar Oymağında Bir Ceylanla Oturup Ağlamak”,”Maraş’ın Cezbeli Gülleri” ve Kuğu Kitap'tan çıkan“Kayıktepe Operasyonu” kitaplarının yazarı kıymetli ağabeyim Hasan EJDERHA’yı fuarda göremedik, nedeni ise; kitaplarının çıktığı SAGE yayıncılığın fuara katılmaması. “Kahramanmaraş’lı Şair ve Yazarlar” standına belediye tarafından davet edilmiş. Hasan abinin bir tüccar gibi kitaplarını standa dizip oturacağını zannetmişler anlaşılan. Keşke bu şehrin Şair ve Yazarlarına bir stant açma fikrini verenin aklına o yazarın kitaplarını da temin edip “biz kitaplarınızı aldık siz okuyucuya imzalayın” demekte gelseydi keşke…

GÖLGE BOYU IRMAK ŞAİRİ MEHMET MORTAŞ

Fuarda GÖLGE BOYU IRMAK kitabının şairi Mehmet MORTAŞ ile karşılaştık. Mehmet MORTAŞ Gölge Boyu Irmak kitabını şahsıma imzalayarak beni mahcup etti. Zevkle okuduğum kitap hakkında yazmak şimdiden gönlüme düştü bile...



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder